Lägenheterna
Lägenheterna
Det finns mer än 40 lägenheter i vårt hus, och många människor (och husdjur!) som bor här.
Det är därför viktigt att vi alla respekterar vissa regler för allas välbefinnande.
Nedan hittar du viktig information som är bra att känna till.
Lägenhetsrenoveringar
Ombyggnad/renovering
Ombyggnad/renovering kräver ibland anmälan till styrelsen, medgivande av styrelsen och/eller bygglov.
Den som vill göra förändringar i sin lägenhet måste i vissa fall anmäla detta till styrelsen, i vissa fall få styrelsens medgivande och i vissa fall göra anmälan eller söka bygglov hos Stadsbyggnadskontoret. Bestämmelser om detta finns i Bostadsrättslagen och i våra förenings stadgar.
Bostadsrättslagen:
Bostadsrättsinnehavaren får inte utan styrelsens tillstånd i lägenheten utföra åtgärd som innefattar:
-
ingrepp i bärande konstruktion.
-
ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten.
-
annan väsentlig förändring av lägenheten.
Stadgar för Brf Kumlet 19:
Bostadsrättsinnehavaren får företa förändringar i lägenheten. Följande åtgärder får dock inte företas utan styrelsens tillstånd:
-
ingrepp i bärande konstruktion.
-
ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten.
-
annan väsentlig förändring av lägenheten.
Styrelsen får endast vägra tillstånd om åtgärden är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen eller annan medlem. Bostadsrättsinnehavaren svarar för att erforderliga myndighetstillstånd erhålls. Förändringar ska alltid utföras på ett fackmannamässigt sätt.
Det är inte alltid alldeles självklart vad som menas med "väsentlig förändring". En viss ledning kan man få av nedanstående:
Anmälan till styrelsen krävs vid:
-
förändringar i el-installationer (ny elcentral, nya ledningar, golvvärme)
-
förändringar av ej bärande väggar (rivning, ta upp ny dörr)
-
omläggning av golv.
Tillstånd av styrelsen krävs vid:
-
ombyggnad av värmeledningar/radiatorer
-
ombyggnad av vattenledningar
-
ombyggnad av avloppsledningar
-
ombyggnad av ventilation
-
byte av ytterdörr
-
nytt tätskikt och ytskikt i badrum
Tillstånd av styrelsen och ansökan om bygglov/bygganmälan krävs vid:
-
ombyggnad av balkong/inglasning, ombyggnad av uteplats
-
rivning av bärande vägg
-
rivning av bärande dörrkarm.
På Stadsbyggnadskontorets hemsida (http://www.stockholm.se/sbk) finns förteckning över vad som fordrar bygglov respektive bygganmälan.
I de fall då tillstånd krävs för arbetet får ombyggnad inte påbörjas förrän tillstånd beviljats.
I samtliga ovanstående fall krävs:
-
Anmälan/ansökan på blanketten "Anmälan renovering av lägenhet."
-
Blanketten kompletteras med tydlig beskrivning (och vid behov även ritning) av vilka
åtgärder som planeras.
-
Uppgifter om vem som ska utföra arbetet (namn och företag)
-
Uppgifter om entreprenörens behörighet (gäller våtrum/kök och el)
-
Entreprenörens försäkringsbolag och -nummer.
Om något är oklart: Välkommen att rådgöra med styrelsen innan du lämnar din anmälan/ansökan.
Tänk också på:
Anmälan/ansökan till styrelsen måste göras i mycket god tid före planerad byggstart. Särskilt gäller detta förstås i de fall då bygglov krävs. Styrelsen sammanträder vanligtvis en gång i månaden (ofta mindre sommartid) och ibland krävs att styrelsen anlitar teknisk expertis för att bedöma byggplaner. Det gör att vi rekommenderar att man tar kontakt med styrelsen minst ett par månader i förväg. Renovering får inte påbörjas innan styrelsen lämnat sitt skriftliga godkännande.
Störande arbeten bör så långt som möjligt utföras vardagar kl. 8-17. Förvarna grannarna senast 2 vardagar i förväg genom anslag i hissen och på anslagstavlan - det är bra för grannsämjan... Speciellt gäller det vid arbeten som innefattar borrning i betong. Här vill vi att man koncentrerar såna arbeten till så begränsade tider som möjligt.
Även vattenavstängning behöver meddelas genom anslag i god tid, minst 5 arbetsdagar innan.
Byggavfall ska inte lämnas i fastighetens allmänna utrymmen utan måste köras till kommunens återvinningscentral. För att få ställa storsäckar (Bigbag eller liknande) på trottoarerna krävs polistillstånd. Byggavfall får inte lagras på gångvägar eller trottoarer utan måste transporteras bort omgående.
Observera också att parkering på gångvägarna inte är tillåten. Det är bara tillåtet att stanna tillfälligt utanför portarna för lossning/lastning. Lägenhetsinnehavaren måste informera entreprenören om detta.
Brf Kumlet 19
Allmänna regler för samtliga ombyggnationer och ändringar:
-
Buller ska minimeras och koncentreras till så få tillfällen som möjligt.
-
Arbeten fårr endast ske vardagar kl. 08:00-17:00. Arbete under lördagar och söndagar kan dock godkännas efter separat prövning från styrelsen. I dessa fall handlar det endast om s.k. tysta arbeten som t.ex. målning och tapetsering, i dessa fall får arbeten utföras 09:00-16:00.
-
För såväl renoveringar som ombyggnationer som innefattar störande arbete gäller att grannar alltid ska informeras i god tid innan arbetet startar (senast 2 vardagar innan). Anslaget ska visa vilken lägenhet som ändras samt vilken tidsperiod som arbetet pågår, samt kontaktuppgifter till ändrande medlem samt ev. entreprenör.
-
Trapphusen (samtliga berörda ytor) ska städas dagligen vid nedsmutsning. Ventilationsutsug ska täckas så att inte byggdamm eller stark doft, kan sugas in i ventilationskanaler och spridas till övriga medlemmar.
-
Om hiss ska användas för transport i och ur lägenheten, ska den täckas i dess helhet, för att undvika skador i hisskorgen.
-
Hissarnas maxlast måste noggrant beaktas. Hissarnas överlastsensorer är känsliga och hissarna får inte överlastas med byggmateriel och gods. Stannar hissen på grund av konstaterad överlast av byggmateriel så kommer entreprenören eller bostadsrättsinnehavaren själva att få stå för kostnaden alternativt konteras för kostanden för utryckning.
-
Syn ska utföras av allmänna angränsande ytor innan och efter arbetets utförande. Denna syn skall utföras tillsammans med styrelserepresentant eller annan anvisad person. Beställaren står för fotodokumentation/ protokollskrivning av denna. Efter projektet skall man utföra en syn igen, och se om något tagit skada under projektet.
-
Byggmaterial och avfall får inte förvaras i trapphuset, utanför eller i anslutning till entréer eller på gården. ”Big Bags” eller annat byggavfall får inte kvarstå över natt eller helg, utan skall transporteras bort samma dag. Byggavfall skall ställas upp och transporteras bort från anvisad plats av styrelsen.
-
Byggmaterial och avfall får inte slängas i föreningens soprum, utan allt måste lämna fastigheten, och föras till en återvinningsstation.
-
Material till lägenheten ska förvaras i lägenheten, och man skall i största mån försöka använda sig av ”just in time” leveranser.
-
Föreningens portar får inte ställas upp obevakad. Portarna ska hållas stängda då de inte används.
Ansvar vid ombyggnation/ ändring:
-
Allt arbete ska utföras fackmannamässigt i enlighet med Boverkets Byggregler (BBR) och gällande branschregler.
-
Rörarbeten ska utföras av auktoriserad firma med för arbetet erforderliga behörigheter.
-
Elinstallationer ska utföras av en behörig elinstallatör. (Behörighets- och kompetenskrav kan inhämtas hos Elsäkerhetsverket).
-
Vid Våtrumsändring ska arbetet utföras av firma som är verifierad av Byggkeramikrådet. (Information om företag finns hos Byggkeramikrådet, GVK- Svensk Våtrumskontroll samt Säker vatten AB). Försäkringsbolagen har i sina försäkringsvillkor krav på auktoriserade företag och utförande enligt branschregler.
-
Medlemmen ansvarar för utfört arbete och för åtgärder av eventuella framtida skador orsakade av medlemmens ändringsarbete.
-
Vid skador som uppkommer på fastigheten i samband med ändring, svarar föreningen för att åtgärda dessa skador medan medlemmen bekostar åtgärderna.
-
Medlemmen ska tillse att anlitade hantverkare följer föreningens regler.
-
Eventuell vattenavstängning ska aviseras av medlemmen till berörda boende samt lokalhyresgäster minst 5 arbetsdagar i förväg. Vattenavstängningar ska hållas så korta som möjligt.
-
Medlemmen ska säkerställa att balansen i fastighetens ventilationssystem inte störs av ändringen.
-
Vid ändring av planlösning och/ eller rumsfunktioner ska utlåtande från sakkunig inhämtas gällande påverkan av ventilation och värme.
-
Krav på dokumentation:
Kvalitetsdokumentation och garantihandlingar
Entreprenören/ entreprenörerna ska utfärda kvalitetsdokumentation, försäkrings- och garantihandlingar. I föekommande fall ska entreprenören ta fram s.k. Relationshandlingar (ritningar och dokumentation som beskriver vad som är förändrat i fastigheten).
En kopia av dessa ska skickas till styrelsen, efter utfört arbete. Bostadsrättsinnehavaren ska kunna visa att arbetet är utfört av behörig installatör i enlighet med branschorganisationens riktlinjer.
Viktig dokumentation
All dokumentation som krävs enligt lag eller regel enligt ovan och t.ex. styrker behörigheten hos entreprenör, intyg om hållfasthet, relationsritningar mm. Ska vara upprättade på aktuellt företags brevpapper, innehålla organisationsnummer, fullständiga kontaktuppgifter och vara korrekt signerat för att vara giltigt. Eventuellt certifikat, försäkring och intyg skall lätt kunna kontrolleras och i förekommande fall följa med övrig dokumentation i form av kopior.
Information om ombyggnad och renovering, allmänna regler för samtliga ombyggnationer och ändringar samt blankett för anmälan gällande renovering av lägenhet får medlemmen genom att kontakta styrelsen.
Var uppmärksam på att en besiktning ska ske innan ombyggnad/renovering samt efter att arbetet är avslutat. Styrelsen använder en fackman som besiktningsman, vilket bekostas av medlemmen. Styrelsen kan informera mer om detta.

Kostnader som betalas
av föreningen
Om ett arbete skall utföras i en lägenhet som är av sådant slag att det skall bekostas av föreningen, får det beställas först efter godkännande av styrelsen. I annat fall får bostadsrättsinnehavaren själv stå för kostnaden. Om du är osäker i en sådan fråga ta alltid kontakt med styrelsen innan du gör något.


Andrahandsuthyrning
Den som önskar hyra ut i andra hand ansöker om det hos Nabo, med angivande av skäl och tidsperiod. Uthyrning utan ett godkännande kan leda till uteslutning ur föreningen varvid man förlorar sin bostadsrätt.
Dörrskyltar
Välkommen till din nya lägenhet!
Eftersom vi vill ha enhetliga dörrskyltar vill vi inte att boende sätter upp egna skyltar eller handskrivna papperslappar på dörrarna. Dörrarnas namnskyltar ska vara i samma utförande. Vår fastighetstekniker uppdaterar bostadsrättsinnehavaren namn vid entrén samt på dörren.
